Vse o čaju

Na splošno vsebujejo vsa živila, razen mineralne in navadne vode, določeno kalorično vrednost, s katero telesu dovajajo energijo. Kalorična vrednost se razlikuje od živila do živila, ravno tako je pri čajih. Razlog za to so različne vsebnosti beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, alkohola in organskih kislin, kar je vse potrebno upoštevati pri izračunu kalorične vrednosti.

Ker sestojijo naši zeliščni in sadni čaji iz množice različnih posušenih zelišč in sadežev, vsebujejo čajne sorte tudi vse hranilne snovi zelišč oz. sadežev, ki jih sestavljajo. Te snovi deloma preidejo v poparek in dajejo čaju obenem z dodanimi aromami značilni okus in tudi – čeprav zelo majhno – kalorično vrednost.

Rooibos čaj (pravijo mu tudi masajski čaj) pridobivajo iz fermentiranih mladih poganjkov in igličastih listov rastline Asphalatus linearis, ki je doma v Južni Afriki. Grm rooibos sodi v družino metuljnic in zraste od 50 do 200 cm visoko.

Pred fermentacijo narežejo poganjke in liste na približno pol centimetra dolge koščke, jih navlažijo z vodo in zmečkajo ter jih v plasteh, debelih med 10 in 15 cm, prepustijo fermentaciji za 8-10 ur. Pri tem se tvorijo aromatične snovi in listi spremenijo barvo iz zelene v značilno rdeče rjavo. Nato liste posušijo na soncu, kar traja od enega do treh dni.

Rooibos čaj v nasprotju s črnim in zelenim čajem ne vsebuje kofeina.