Vse o čaju
Malo mleka ali smetane okrepi okus čaja in obenem omili trpke lastnosti čajnih sestavin.
Anglež doda čaju nekaj smetane („cream“) s približno 8-10 % maščobe, v Vzhodni Friziji imajo raje smetano. Uporablja se tudi polnomastno sveže ali trajno mleko kot tudi kondenzirano mleko. Kaj boste uporabljali, je odvisno od vašega osebnega okusa, ravno tako kot sama količina. Tudi za to ni kakšnega natančnega navodila. Kot neko splošno vodilo za količino vam lahko služijo male porcije kondenziranega mleka, ki vam jih često servirajo s skodelico črnega čaja.
Za pripravo dišeče skodelice čaja so pomembni kakovost in količina čaja, dobra voda in primeren čas čaja v vodi (namakanje).
Najprej pogrejte svoj čajnik ali skodelico z vročo vodo (napolnite čajnik z vročo vodo in ga pustite stati minuto).
Uporabljajte samo svežo, mrzlo vodo. Če vaša voda iz pipe ni dobra, uporabljajte filtrirano ali ustekleničeno navadno vodo. Nikoli ne uporabite vroče vode iz pipe. Naj voda nekaj časa teče, da bo zares mrzla. Takrat vsebuje veliko kisika in tako lahko čaj kasneje razvije svojo polno aromo.
Zavrite vodo, da bo brbotala. Če jo pustite še malo vreti, bo mehkejša. Vendar pozor: ne kuhajte je „do mrtvega“, ker bo tako izgubila kisik in bo čaj plehkega okusa. Čajne lističe prelijte z vodo, ki še vedno vre.
Čaj pustite v vodi tri do pet minut, tako razvijejo kofein in čreslovine v čaju svoje optimalno delovanje. Zeleni čaj prelijte z rahlo ohlajeno vodo in ga pustite v njej samo tri minute. Čaj postrežete vroč.
Ledeni čaj je izvrsten osvežilni napitek – to ni samo mrzli čaj! Čaj pripravite trikrat močnejši in mu dodate limonin sok in sladkor ali med. Še vročega ga nalijete v kozarce, ki so do dveh tretjin napolnjeni z ledenimi kockami in močno premešajte.