Vse o čaju

Po daljši uporabi se v čajniku naredi obloga. Ta ne vpliva na okus čaja in je ni potrebno odstranjevati. Čajnik morate pred uporabo in po njej samo splakniti z vročo vodo in ga nikoli ne čistite s sredstvom za pomivanje posode.

Čaj shranjujte vedno v posodah, ki se dobro zaprejo, stran od vročine in popolnoma suhega. Za to so uporabne posode iz bele pločevine, rjavega stekla ali porcelana. Plastične niso priporočljive. Vse posode uporabljajte izključno za čaje, da se ne bi navzeli tujih vonjev.

To je britanska tradicija, ki spet doživlja svoj preporod. High Tea je popoldanski čaj in več – okusno obloženi sendviči, praline, sadni kolački in seveda čaj. Torej ne samo čaj, temveč tudi izvrstna hrana.

Plast, ki se pri ohlajanju čaja prime skodelice in naredi čaj moten, imenujejo Tea Cream (čajna smetana) in nastane zaradi tvorbe kompleksnih spojin iz kofeina, polifenolov, proteinov in kalcijevih ter magnezijevih soli iz vode. Te soli naredijo vodo trdo. Na zraku se iz teh sestavin tvorijo večje spojine, ki jih tekočina ne more več zadrževati. Čim trša je voda (čim več kalcijevih in magnezijevih soli vsebuje), močnejša je plast izločenih kompleksnih spojin.

Z uporabo vodnih filtrov, ki mehčajo vodo, se tudi na čaju tvori manj rjavkaste obloge.

Druga možnost mehčanja zelo trde vode je, da jo pustite vreti 2-3 minute dlje. Tako postane v vodi raztopljen apnenec (kalcijev karbonat) netopen in se izloči na dnu posode kot vodna usedlina.

Podatek o trdoti vode dobite pri svojem vodovodu, ampak brez skrbi, trdota vode nima nobenega vpliva na okus čaja, kaj šele na zdravje.