Recepti
Okus zime
Slastno! Bliža se zima, ki s seboj prinaša okusna jabolka in cimet. Jabolko na dan poskrbi za veselje – tudi ko ni sveže nabrano. Ta recept s cimetom in jabolki je slasten uvod v mrzli letni čas!
Pečena jabolka v orehovem ovoju
Čas priprave: 30 min
Peka: pribl. 40 min
Težavnost: lahko
Sestavine za 4 osebe:
- 50 g rozin
- 100 ml ruma
- 4 jabolka (npr. Granny Smith)
- sok 1 limone
- 30 g fino mletih mandljev
- 50 g narezanih orehov
- 50 g narezanih lešnikov
- 125 g rjavega sladkorja
- 1 žlica cimeta
- 120 g masla
- 4 cimetove palčke
- 100 ml jabolčnega soka
Priprava:
- Predhodno segrejemo pečico na 180°C (gretje zgoraj in spodaj).
- Rozine namočimo v rumu.
- Olupimo jabolka, odstranimo sredico z izkoščičevalcem ter jih poškropimo z limoninim sokom (notranjost in zunanjost).
- V skledi zmešamo orehe ter polovico sladkorja in cimet.
- V ponvi stopimo maslo.
- Jabolka namažemo z maslom, jih povaljamo v orehovo zmes ter jih pri tem močno pritiskamo. Jabolka položimo v namaščen pekač.
- Dobro odcedimo rozine ter jih zmešamo s preostalim sladkorjem in maslom.
- Jabolka napolnimo s to zmesjo, v vsako jabolko damo cimetovo palčko, nanje polijemo stopljeno maslo ter pečemo pribl. 35-40 minut v predhodno segreti pečici. Jabolka nato vzamemo iz pečice in postrežemo. Dober tek