Recepti

Čas je za juho!

Je odličnega okusa, zdrava, njena priprava pa je enostavna: krožnik okusne juhe vas pogreje in poskrbi za občutek domačnosti, predvsem pozimi. Predstavljamo vam enega naših najljubših receptov za juho, ki prepriča tudi tiste, ki ponavadi juhe ne jedo. Dober tek!

Kremna juha iz krompirja in špinače s krutoni

Čas priprave: 30 min
Pribl. čas kuhanja: 30 min
Težavnost: lahka

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 500 g moknatega krompirja
  • 200 g svežih špinačnih listov
  • 2 žlici olja
  • 900 ml jušne osnove
  • sol
  • poper
  • 3 žlice kisle smetane
  • sveže mleti muškatni orešček
  • 2 rezini belega kruha
  • 2 žlici masla

Priprava:   

  • Olupimo čebulo in česen ter ju na drobno narežemo. Olupimo krompir, ga operemo in narežemo na majhne kocke. Operemo špinačo, jo razporedimo in dobro osušimo.
  • V ponvi segrejemo 2 žlici olja in malce popražimo čebulo in česen. Dodamo krompir, malce pocvremo in usedlino na dnu ponve razpustimo z juho.
  • Dodamo sol, poper in kuhamo na srednjem ognju pribl. 20 minut. Dodamo špinačo, kuhamo še 2-3 minute, nato juho pretlačimo. Vmešamo kislo smetano in po želji dodamo muškatni orešček.
  • Kruh narežemo na majhne koščke ter ga pocvremo v ponvi, dokler ni zlate barve. Osušimo ga s papirnato brisačo, juho nalijemo v krožnike ter vanjo dodamo krutone.